Waarom bestaat het energielabel?

Het energielabel is een officieel document dat de energieprestaties van een huis of gebouw aangeeft. Het label is verplicht sinds 1 januari 2009 voor verkopers en verhuurders van woningen. Sinds 5 juli 2016 geldt het ook voor kopers en huurders. Het energielabel geeft je inzicht in de hoeveelheid energie die een huis of gebouw gebruikt. En dus ook in de CO2-uitstoot én de kosten die je maandelijks kwijt bent aan gas, stroom of water. Zo weet je waar je op moet letten bij het verbeteren van de energiezuinigheid van je huis en wat de beste investeringen zijn om te doen.

Wat is het energielabel?

Het Energielabel is een indicatie van het energieverbruik van een woning. Het geeft je inzicht in de hoeveelheid energie die je woning per jaar verbruikt en de CO2-uitstoot die daarbij komt kijken. Dit is handig als je wilt weten of je woning energiezuinig is of niet, en of er mogelijkheden zijn om het energieverbruik te verlagen.

Doel van het energielabel

Het energielabel is bedoeld om consumenten te informeren over de energiezuinigheid van huishoudelijke apparaten. Het label geeft een indruk van het apparaat’s jaarlijkse energieverbruik en de totale kosten voor het gebruik van het apparaat. Daarnaast geeft het label een advies over welke zuinigheidsklasse het apparaat behoort.

Hoe wordt het energielabel berekend?

Het energielabel is een indicatie van het gemiddelde energieverbruik van een woning. Het wordt berekend op basis van de totale hoeveelheid energie die de woning verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, waterverwarming en elektriciteit. Deze cijfers worden vergeleken met de standaarduitgaven voor een “gemiddelde” huishouden en uitgedrukt in een label dat varieert van A (laagste kosten) tot G (hoogste kosten).

Klassement van het energielabel

In Nederland wordt het energielabel ingevoerd om mensen bewust te maken van het feit dat er verschillende soorten energie zijn. Er zijn vier klassen van het label: A, B, C en D. Klasse A is het meest efficiënte en klasse D is het minst efficiënte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *