Steeds meer woningen hebben zonnepanelen

Zonnepanelen zijn momenteel een van de populairste duurzame energieopties voor huishoudens. Volgens cijfers van het ministry van Economische Zaken en Klimaat zijn er inmiddels 1,4 miljoen zonnepanelen in Nederland geïnstalleerd. Dit is een toename van maar liefst 700% in de afgelopen 5 jaar!

Zonnepanelen op dak

Zonnepanelen op het dak zijn steeds meer te zien. Dit komt doordat steeds meer huishoudens er voor kiezen om hun eigen duurzame energie op te wekken. Zonnepanelen zetten namelijk de straling van de zon om in elektriciteit. Hierdoor bespaart u op uw energierekening en draagt u bovendien bij aan een groenere wereld.

Zonnepanelen op balkon of terras

Zonnepanelen op het balkon of terras zijn een goede optie als je geen dak hebt of als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zonnepanelen zijn en dat de prijs per paneel varieert. Het is ook belangrijk om te weten hoeveel panelen je nodig hebt voor jouw woning. Er zijn bedrijven die speciale software hebben ontwikkeld om dit te berekenen.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn steeds meer in trek. Volgens het CBS hebben inmiddels 1,4 miljoen huishoudens een zonnepaneelinstallatie. Dat is bijna 17% van alle huishoudens in Nederland. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan het gebruik van zonnepanelen. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het gebruik van zonnepanelen.

Voordelen:
* Zonnepanelen helpen bij het verminderen van je CO₂-footprint. Dit komt doordat ze ervoor zorgen dat je minder energie uit fossiele brandstoffen nodig hebt.
* Het gebruik van zonnepanelen levert je geld op. Je ontvangt namelijk een vergoeding voor elke kilowattuur (kWh) die je opwekt met je paneelinstallatie. Deze vergoeding wordt door de overheid betaald via de Energiebespaarlening. Daarnaast bespaar je ook geld op je energierekening, aangezien je minder stroom hoeft in te kopen bij de energiemaatschappij.
* Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis. Als je later je huis wilt verkopen, kun je er dus meer geld voor vragen.
* Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, waarna ze nog zo’n 10 tot 15 jaar doorgaan met werken, maar dan met een lagere output.
* Je bent niet afhankelijk van de elektriciteitsprijs. Deze kan namelijk flink stijgen, waardoor het interessant is om zelf energie op te wekken.

Subsidies voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn steeds populairder en dat is niet zo verwonderlijk. Ze helpen je namelijk geld te besparen op je energiekosten. Er zijn verschillende soorten subsidies voor zonnepanelen, afhankelijk van waar je woont. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld terecht voor een subsidie van de overheid, maar er zijn ook gemeentes die (een deel van) de aanschaf- of installatiekosten vergoeden. Het is dus zeker de moeite waard om even rond te kijken wat er in jouw situatie mogelijk is!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *